Švenčiame Vasario 16-ąją – virtuali kelionė po Lietuvos istoriją

 Švenčiame Vasario 16-ąją – virtuali kelionė po Lietuvos istoriją

Lietuvos valstybės atkūrimo diena – proga prisiminti turtingą Lietuvos istoriją ir narsiausius istorinius veikėjus, kurių dėka šiandieną esame laisvi. Net ir gyvendami karantine, galime keliauti po žymiuosius Lietuvos muziejus, aplankyti istorines parodas ir ekspozicijas virtualiai.

Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi vertingomis nuorodomis į virtualius turus po Lietuvos muziejus ir parodas.

#1. Vasario 16-osios minėjimų paroda. Čia trumpai susipažinsite su Vasario 16-osios istorija bei rasite daugybę akimirkų iš JAV, Šveicarijoje, Italijoje, Suomijoje vykusių Vasario 16-osios minėjimų. Nuotraukose ir garso įrašuose įamžintos Lietuvos diplomatų sveikinimo kalbos, transliuotos per užsienio valstybių radijo stotis.

Parodoje taip pat pristatomi 1947 m. kino kadrai iš Vasario 16-osios minėjimo Vokietijoje, Augsburgo mieste. Galėsite peržiūrėti ir 1984 m. filmo ištrauką su Vokietijos gimnazijos moksleivių pasirodymu Lietuvos valstybės atkūrimo šventės proga.

Nuorodą į parodą: http://virtualios-parodos.archyvai.lt/lt/virtualios-parodos/34/vasario-16-osios-minejimu-uzsienyje-istorija-19401990-m./exh-23

#2. Gedimino kalne rastų sukilėlių istorija. Lietuvos nacionalinis muziejus kviečia į virtualų turą po išskirtinio dėmesio sulaukusią parodą „Pažadinti: Gedimino kalne rastų sukilėlių istorija“.

Apie 1863–1864 m. sukilimą ir jo dalyvius pasakojanti paroda dėl autentiškos erdvės sulaukė kino kūrėjų susidomėjimo. Muziejaus erdvėse esančią areštinę filmavimams pasirinko „Netflix“ ir pripažinti Lietuvos režisieriai.

Virtuali paroda suteikia visišką laisvę „pasivaikščiojimui“ po skirtingas kameras ir aukštus. Pakeliui rasite interaktyvių taškų su vaizdine, tekstine, garsine informacija apie svarbiausius parodos eksponatus.

Nusiteikite ypač įtraukiančiam 1863–1864 m. sukilėlių istorijų atkūrimui. Tarp eksponatų rasite vestuvinį Zigmanto Sierakausko žiedą bei Eduardo Čaplinskio kalkėse išlikusį veido atspaudą.

Nuoroda į turą: http://www.lnm.lt/virtualus-turas-pazadinti/

#3. Ekskursijos sostinės Valdovų rūmų muziejuje. Nacionalinis muziejus „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai“ pasirūpino, kad istorijos gerbėjai net ir per karantiną galėtų dalyvauti virtualiose ekskursijose.

Siūloma ne tik pasivaikščioti po virtualų 3D turą, bet ir peržiūrėti muziejaus profesionalių gidų ekskursijų įrašus, patalpintus kanale „Youtube“. Taip pat galėsite įsijungti virtualių paskaitų įrašus su istorikų, archeologų ir kitų ekspertų pranešimais ar peržiūrėti kai kurių parodų nuotraukų galerijas.

Mažiesiems istorijos tyrinėtojams muziejus paruošė edukacines užduotis ir netgi muzikinę istoriją apie Barborą Radvilaitę.

Nuoroda į ekskursiją: https://www.valdovurumai.lt/aktualijos/virtualus-valdovu-rumu-muziejus

#4. Ekskursija su gidu Palangos gintaro muziejuje. Vis nerandantiems laiko ekskursijai su tikru gidu po Grafo Felikso Tiškevičiaus rūmuose esantį Gintaro muziejų – iš tiesų pasisekė. Ypač kokybiškame virtualiame ture galėsite pasivaikščioti po muziejaus menes, apžiūrėti eksponatus ir tuo pačiu pasiklausyti gido pasakojimo.

1963 m. rugpjūčio 3 d. Birutės parke įkurtas muziejus yra kone gausiausią pasaulyje gintaro inkliuzų ir unikumų kolekciją, su daugiau nei 30 tūkst. eksponatų, turintis muziejus. Be to, besidomintiems grafų Tiškevičių istorija pristatomos autentiškai įrengtos erdvės: Holas, Renginių salė, Raudonasis salonas, Didysis salonas, Grafienės kabinetas, Mėlynasis salonas, Jaunojo grafo kabinetas, Mažasis salonas.

Nuoroda į ekskursiją: http://78.63.220.147/turai/1_gintaro_lt

#5. Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus. Geriau pažinti unikalų muziejaus interjerą bei nuostabią Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą galite išsamiame ture su audiogidu ir patogia navigacija.

Čia taip pat galėsite apžiūrėti senosios Lietuvos XIV–XIX a. dailės ekspoziciją bei atviras liaudies meno saugyklas, tiesiog patogiai įsitaisę sofoje.

Nuoroda į turą: https://turai.limis.lt/ciurlionis-lt/?fbclid=IwAR2ZbyqMrxtvXGsj43AtYBcXVukZ5gc_R1mVw9h0lJj-xDt4vv1BAsoTagM

#6. Atkurtų partizaninių uniformų paroda. Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centras pakvietė virtualiai aplankyti drabužių dizainerio Giedriaus Paulausko parodą „Laisvės kariai“.

Virtualioje 360 laipsnių ekspozicijoje galima apžiūrėti atkurtas autentiškas, 1944–1953 m. partizaninės kovos prieš Sovietų Sąjungos valdžią, dalyvių uniformas bei sužinoti, kokią reikšmę jos turėjo patiems partizanams.

Be to, parodos kūrėjai pasirūpino ir ypač informatyviu leidiniu su kokybiškomis fotografijomis ir išsamiais aprašais.

Nuoroda į parodą: https://jdp.lt/paroda_laisves_kariai/

Nuoroda į parodos leidinį: https://issuu.com/jdp2012/docs/laisves_20kariai

Dar daugiau virtualių parodų ir ekspozicijų iš visos Lietuvos rasite nuorodose:

https://www.muziejai.lt/Virtuali_galerija/virtuali_galerija.lt.asp?id=3&name=Virtualios%20parodos%20muziej%C5%B3%20svetain%C4%97se

http://www.muziejuedukacija.lt/lt/lietuvos_muziejus_aplankykite_virtualiai

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video