Talentas atsiskleidė baigus karjerą

 Talentas atsiskleidė baigus karjerą

M. Daukšos viešoji biblioteka praėjusios savaitės pabaigoje pasipuošė net keliomis dešimtimis originalių paveikslų. Čia penktadienį atidaryta šiauliečio menininko Rimanto Daugino tapybos darbų paroda.

Įvykis nebūtų niekuo ypatingas, jei ne faktas, kad autorius kurti paveikslus pradėjo vos prieš kiek daugiau nei metus. Kaip atsitiko, kad dabar jau atsargos karininko talentas atsiskleidė tik įkopus į šeštąją dešimtį.

Mėgėjas

Pats R. Dauginas brėžia ryškią takoskyrą tarp savęs, kaip jis pats įsivardija – tapytojo mėgėjo ir profesionalių dailininkų. Kūrėjas pabrėžia, kad jam dailė yra kur kas daugiau nei vien profesionalumas.

„Esu tik dailininkas mėgėjas. Iki tol buvau karininkas, dvidešimt metų atidaviau Lietuvos kariuomenei, dabar esu atsargos karininkas. Su menu nieko bendra neturėjau, neišėjau jokių tapybos mokslų nei dailės mokyklų. O tapau dar tik antrus metus. Piešti pradėjau visai atsitiktinai – tapybą atradau Trečiojo amžiaus universitete (TAU), kadangi užsiimu visuomenine veikla – Šiaulių TAU esu dekanas Dvasinio tobulėjimo fakultete.

[quote author=“R. Dauginas“]Labai myliu gamtą, joje praleidžiu daug laiko, užaugau joje, esu medžiotojas. Todėl mano paveiksluose daugiausia yra gamtos motyvų.[/quote]

Labai džiugu, kad Šiauliuose turime labai daug TAU studentų. Ir organizuodamas veiklas savo studentams prieš pusantrų metų buvau pasikvietęs žinomą menininką prof. Antaną Visockį su žmona docente Aldona Visockiene. Nuo tada ir pats susidomėjau tapyba, lankiau šių menininkų dailės studiją „Paletė“, ėmiau labai daug tapyti, nes be galo patiko šis užsiėmimas. Kai tapau, tarsi panyru į meditaciją“, – pasakoja R. Dauginas.

Įkvepia gamta

Nors R. Dauginas tapo dar visai neseniai, tačiau jau yra surengęs net keletą parodų, nutapęs ne vieną dešimtį paveikslų.

„Esu surengęs keletą savo parodėlių Joniškyje, Prienuose, Šiauliuose bei kitur. Šį kartą atvežiau savo darbus žmonėms parodyti į Kėdainius.

Labai myliu gamtą, joje praleidžiu daug laiko, užaugau joje, esu medžiotojas. Todėl mano paveiksluose daugiausia yra gamtos motyvų. Labai patinka kalnai, dukra gyvena Norvegijoje, tad kai lankausi pas ją, labai žaviuosi kalnų peizažais, todėl jie nejučia persikelia ir į mano paveikslus. Mano pirmieji paveikslai ir buvo įkvėpti kalnų, piešiau iš pradžių beveik vien juos, jau buvo ir atsibodę“, – šypsosi dailininkas.

R. Daugino paveiksluose dominuoja tamsūs atspalviai, daug šešėlių, prislopintos šviesos. Menininkas pastebi, kad tokia paletė susikuria natūraliai, ateina iš vidaus.

„Piešiu vyriškomis spalvomis. Neišeina man žaisti švelniais šviesiais tonais. Kaip išeina, taip, vertina žmonės. O nuomonių yra įvairių – vieni kritikuoja, kitiems patinka.

Tapau nemažai Lietuvos peizažų, patinka tapyti senas sodybas. Sodybos vaizdiniai atkeliauja iš vaikystės, iš senos senelių sodybos – krosnis, maži langeliai, senelio staliaus gaminti baldai bei kiti buities rakandai. Atsiminimai labai šilti – pamenu kaip višta su viščiukais po pečium gyveno, kokie gardūs buvo blynai ant pečiaus iškepti, tokių ant jokios dujinės ar elektrinės viryklės niekaip neišeis pagaminti. Visa tai taip pat labai nostalgiškai atgimsta mano darbuose“, – tarsteli R. Dauginas.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video