Krematoriume atidaryta paroda „Kai pildosi sapnai“

 Krematoriume atidaryta paroda „Kai pildosi sapnai“

„Lietuvos krematoriume“ atidaryta Aleksandros Stankevič dailės darbų paroda „Kai pildosi sapnai“. Tai – jau šešioliktoji paroda, surengta Kėdainiuose dešimt metų veikiančiame krematoriume. Aleksandra Stankevič – 34 metų kūrėja, savo išgyvenimus, mintis ir sapnus atskleidžianti drobėje.

Proto negalią turinti moteris augo be tėvų ir artimųjų.

Jau keletą metų ji lanko Vilniuje įkurtą dienos centrą „Mes esame“, kuriame teikiamos bendrosios, dienos socialinės globos paslaugos suaugusiems asmenims, turintiems proto ir kompleksinę negalią bei psichikos sutrikimų. Centro darbuotojai, pastebėję išskirtinai savitus Aleksandros darbus, nusprendė juos perkelti į platesnes erdves, kad autorės talentą pamatytų kuo daugiau žmonių.

Aleksandrai tapyba – didžiausias malonumas, padedantis atsiskleisti, augti kūrybiškai, spalvomis ir potėpiais išreikšti savo fantazijas. Jos paveikslai – ryškiomis spalvomis užburiantys sapnų vaizdiniai, kylantys iš vidinių jutimų, priklausantys nuo Aleksandros dvasinių išgyvenimų. Šį tapybos darbų ciklą kūrėja pavadino „Kai pildosi sapnai“.

Anot autorės, ji dažnai prisimena savo sapnus, todėl panoro perkelti juos ant drobės. Išraiškingos formos, figūros, spalvos, ryškiai matomos moters tapyboje, yra tarsi jos kasdieninio gyvenimo atspindžių koliažas, žaismingai susijungiantis į visumą, kurią kiekvienas žiūrovas gali interpretuoti savaip. „Kai pildosi sapnai“ yra antrasis viešai pristatomas menininkės darbų ciklas.

Paroda jau buvo eksponuota LR Seime, Vytauto Didžiojo universitete, verslo centre K29 ir kt. Parodas nuolat rengiantis „Lietuvos krematoriumas“ iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti netikėta erdvė dailininkų kūrybai, tačiau menui eksponuoti ji naudojama dažnai ir tikslingai.

Anot krematoriumo vadovo Bernardo Vilkelio, dar prieš statant krematoriumą buvo suplanuota, kad jo fojė nuolat bus eksponuojamos menininkų parodos, kurias galės lankyti ne tik artimuosius atlydintys žmonės, bet ir visi kėdainiečiai ar miesto svečiai.

„Per daugiau kaip 9 veiklos metus krematoriume buvo surengta šešiolika parodų. Artimiesiems, kurie čia atsisveikina su mirusiaisiais, meno kūriniai palengvina sunkias akimirkas. O tiems, kas atvyksta apžiūrėti dailės darbų, tai – proga į krematoriumą pažvelgti iš kitos perspektyvos ir įsitikinti, kad šis pastatas nekelia jokios baimės ar neigiamų asociacijų“, – komentuoja vadovas.

Šiuo metu dėl karantino „Lietuvos krematoriumas“ lankytojų nepriima, tačiau jam pasibaigus gyvai apžiūrėti menininkės A. Stankevič darbus galės visi norintys.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video