Krakėse įrengs V. Ulevičiaus medžio skulptūrų muziejų: prisidėti gali kiekvienas

 Krakėse įrengs V. Ulevičiaus medžio skulptūrų muziejų: prisidėti gali kiekvienas

Krakių seniūnija, bendruomenė ir kultūros centras inicijuoja lėšų rinkimo akciją pripažinto tautodailininko Vytauto Ulevičiaus medžio skulptūrų muziejaus įrengimui Krakėse.

Organizatoriai tikisi seniūnijos gyventojų, bendruomenės narių, iš Krakių kilusių žmonių, V. Ulevičiaus kūrybos mylėtojų, verslininkų, įmonių ir visų norinčių prisidėti žmonių pagalbos įgyvendinant šią tautodailininko svajonę ir dovanojant miesteliui dovaną 600 metų jubiliejaus proga.

Sena svajonė

Kiekvienas save gerbianti krakiškis žino, kad sena meistrų meistro svajonė yra palikti savo per gyvenimą nudirbtus darbus Krakėms.

Šiuo metu dalis V. Ulevičiaus darbų eksponuojama jo sodyboje, Krakėse, tačiau tautodailininkas jau seniai svajoja, kad miestelyje atsirastų visiems viešai prieinamas muziejus, kuriame tinkamomis sąlygomis būtų eksponuojami jo darbai.

„Noriu, kad viskas būtų vienoje vietoje. Noriu, kad kiekvienas galėtų pamatyti, paskaityti, pažinti, suprasti. Kiekviena skulptūra turi ką pasakyti, tereikia ją teisingai suprasti“, – aprodydamas savo sodyboje įrengtą ekspoziciją kalbėjo V. Ulevičius.

Krakių seniūnas E. Barčas atviravo, kad V. Ulevičiaus vardo muziejaus atidarymas Krakėse būtų ir jo asmeninė laimė./Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.Planuoja įrengti kultūros centre

Muziejui įkurti pasirinkta erdvė – Krakių kultūros centro pastato antras aukštas, tenkina tautodailininką, kuris ne kartą šią erdvę apžiūrėjo pats.

Šiuo metu kultūros centro antrasis aukštas priklauso porai dešimčių savininkų, bet jie sutinka perleisti turtą Kėdainių rajono savivaldybei su sąlyga, kad čia būtų įkurtas Vytauto Ulevičiaus vardo muziejus.

„Rajono vadovai siūlė mūsų gerbiamam Vytautui įkurti muziejų Kėdainiuose. Bet jis buvo kategoriškas – muziejus turi būti Krakėse. Vytautas visą savo meninį palikimą nori palikti Krakėse.

Mes tuo didžiuojamės, džiaugiamės ir, žinoma, prisidedame, kad Vytauto noras taptų realybe.

Dabar gerbiamo Vytauto darbai yra jo sodybose, jo klėtelėse, bet ten netelpa visi jo darbai. Mes visi manome, kad muziejus turėtų būti didesnis, koncentruotas, vienoje vietoje. Tuomet visi Vytauto talento gerbėjai galėtų aplankyti muziejų, pamatyti menininko darbus“, – kalbėjo vietos seniūnas Ernestas Barčas. 

Krakėse – dar vienas traukos centras

Patalpų perėmimo administracinėms ir remonto darbų išlaidoms padengti Krakių seniūnija ir bendruomenės centras inicijuoja lėšų rinkimo akciją ir tikisi seniūnijos gyventojų, bendruomenės narių, iš Krakių kilusių žmonių, V. Ulevičiaus kūrybos mylėtojų, verslininkų, įmonių ir visų norinčių prisidėti žmonių pagalbos įgyvendinant šią tautodailininko svajonę ir dovanojant miesteliui dovaną 600 metų jubiliejaus proga.

„Todėl labai prašau palaikyti seniūnijos, bendruomenės ir kultūros centro idėją – įrengti muziejų kultūros centro antrame aukšte.

Įkūrę muziejų mes turėtume dar vieną traukos centrą Krakėse.

Vytautas žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, mat jo darbai yra Romoje, Vatikane, Vokietijoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių. Tad tikėtina, kad sulauktume Krakėse turistų iš viso pasaulio.

Jeigu Krakėse atsiras Vytauto darbų muziejus, tai bus ne tik Krakių, bet viso Kėdainių rajono laimėjimas“, – tęsė E. Barčas.

Palaiko savivaldybė

Krakių seniūnijos, bendruomenės ir kultūros centro inicijuojamą akciją visapusiškai palaiko Kėdainių rajono savivaldybė ir jos vadovai. Krakiškius džiugina vadovų požiūris į naujo traukos centro Krakėse įrengimą.

„Mes labai džiaugiamės, kad mūsų idėją palaiko rajono meras Valentinas Tamulis, administracijos direktorius Arūnas Kacevičius. Jie pažadėjo, kad pagal galimybes tikrai padės ir prisidės, jog šis muziejus atsirastų. Manau, kad visi kartu, susitelkę, mes įgyvendinsime gerbiamo Vytauto svajonę“, – kalbėjo seniūnas.

[quote author=“Aut. past.“]V. Ulevičius aukština žmogaus dvasinį pasaulį, jo protą, sveikatą. Vyriškis nekenčia materialistų, nemėgsta ir negarbina valdžios. 86-erių menininkas geros nuotaikos nepraranda. Jis nuolat šmaikštauja ir su viltimi žvelgia į ateitį.[/quote]

Nusipelnęs tautodailininkas

V. Ulevičius yra nusipelnęs tautodailininkas. Jis žinomas visame pasaulyje, o jo darbai eksponuojami daugybėje šalių. Vienas paskutinių menininko darbų – Krakių miestelio centre visai neseniai pastatyta skulptūra „Krakėms – 600“.

Ilgą laiką Krakių miestelio centre stovėjo paminklas Mikalojui Daukšai, tačiau bėgant metams, medinė skulptūra tiesiog supuvo. Rugpjūčio 24-ąją miestelio centre stovėjusi medinė skulptūra buvo demontuota.

3.	Prieš pat Naujuosius metus V. Ulevičius ir vėl pritraukė visos Lietuvos dėmesį. Garsusis Kėdainių krašto tautodailininkas Krakių miestelyje, savo sodyboje, išdrožė ir pastatė skulptūrą skirtą šių dienų pagrindinei aktualijai – koronavirusui./Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.Vienas kumštis

Krakių seniūnijos, menininko V. Ulevičiaus ir gausaus rėmėjų būrio dėka Krakėse spalio 28-ąją buvo pastatyta nauja V. Ulevičiaus skulptūra, kurioje vaizduojama visa Krakių istorija.

„Priekinėje skulptūros pusėje, viršuje yra pavaizduotas Krakių herbas, o apačioje – Mikalojus Daukša bei įrašas, kad Krakėms sukanka 600 metų. Ši skulptūra ir yra skirta tokiam garbingam mūsų miestelio jubiliejui.

Skulptūroje pavaizduoti visi metų laikai – pavasaris, vasara, ruduo ir žiema – mūsų gyvenimo ciklas“, – pasakojo E. Barčas.

Dovana žmonėms

Naujoji V. Ulevičiaus skulptūra yra dovana žmonėms. Ji pastatyta už rėmėjų lėšas. Tikimasi, kad šiemet Krakėse pavyks surengti grandiozinę miestelio jubiliejaus šventę, kokios krakiškiai dar nematė.

Šiemet planuojama ir skulptūros pašventinimo ceremonija ir simbolinė šventė, kuri dėl koronaviruso pandemijos buvo atidėta neribotam laikui.

Visa Lietuva

Prieš pat naujuosius metus V. Ulevičius ir vėl pritraukė visos Lietuvos dėmesį. Garsusis Kėdainių krašto tautodailininkas Krakių miestelyje, savo sodyboje, išdrožė ir pastatė skulptūrą, skirtą šių dienų pagrindinei aktualijai – koronavirusui.

Krakiškiai juokauja, kad dabar Krakių seniūniją baisusis virusas tikrai aplenks. Menininkui labai nepatinka susiraukę ir pikti žmonės. Jis supranta, kad siaučiant šiam virusui žmonės nėra laimingi, tačiau jis pabrėžia, kad negalima nuleisti rankų, reikia eiti į priekį, gyventi.

Nuotaikos nepraranda

86-erių menininkas geros nuotaikos nepraranda. Jis nuolat šmaikštauja ir su viltimi žvelgia į ateitį.

V. Ulevičius aukština žmogaus dvasinį pasaulį, jo protą, sveikatą. Vyriškis nekenčia materialistų, nemėgsta ir negarbina valdžios.

„Net didžiausi multimilijonieriai supranta, kad didžiausias turtas yra sveikata. Civilizacija davė mums daug gero, bet kartu davė ir blogo. Kuo mes tapome? Mes nebepažįstame savo kaimynų.

Labai liūdna, kad šiuo metu yra naikinamas dvasinis pasaulis, o iškeliamas materialinis. Juk taip gera pasikalbėti su žmogumi, juk tu taip praturtėji dvasiškai. Atkreipkime dėmesį į tai, kad pakalbėjus mums visiems pasidaro gera. Čia yra tikroji laimė“, – paaiškino V. Ulevičius.

[quote author=“Aut. past.“]V. Ulevičius yra nusipelnęs tautodailininkas. Jis žinomas visame pasaulyje, o jo darbai eksponuojami daugybėje šalių. Vienas paskutinių menininko darbų – Krakių miestelio centre visai neseniai pastatyta skulptūra „Krakėms – 600“.[/quote]

Pagrindinis darbas

Krakių seniūnas E. Barčas atviravo, kad V. Ulevičiaus vardo muziejaus atidarymas Krakėse būtų ir jo asmeninė laimė. 

„Jeigu Krakėse bus įkurtas mūsų gerbiamo menininko Vytauto Ulevičiaus muziejus, aš tvirtai galėsiu pasakyti, kad mano, kaip seniūno, kadencija tikrai praėjo ne veltui. Tai vienas didžiausių darbų, kuriuos seniūnija ketina atlikti kartu su vietos bendruomene ir kultūros centru. Akciją skelbia Krakių bendruomenė, mat ji yra paramos gavėja.

Kiekvienas krakiškis, kėdainiškis ar Vytauto amato gerbėjas iš bet kurios pasaulio šalies gali paaukoti lėšų pervesdami pinigėlius į bendruomenės sąskaitą“, – ragino seniūnas E. Barčas.

 

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video