Kėdainių krašto muziejus švenčia 99-ąjį gimtadienį

 Kėdainių krašto muziejus švenčia 99-ąjį gimtadienį

Lygiai prieš 99 metus, balandžio 28 d., nuspręsta įkurti Kėdainių krašto muziejų. 1922 m. Kėdainių apskrities tarybos nutarime rašoma:

„Apskrities Taryba žinodama, kad aiškesniam ir geresniam savo tautos praeities pažinimui negana pasiskaityti tuo reikalu parašytų knygų, bet kur kas geresnį vaizdą apie tautos senovės gyvenimo būdus ir papročius turės žmogus tuomet, kai iš knygų įgytoms žiniom papildyti, galės dar patsai asmeniškai pamatyti tuos daiktus, kurie senovės tautiečių gyvenime turėjo šiokią ar kitokių reikšmę, o kad kiekvienas galėtų tokių daiktų daugiau pamatyti, reikia, kad jie, tie daiktai, būtų renkami vienon vieton.

Tokia vieta gali būti tik Muziejus“.

Pastarieji metai Kėdainių krašto muziejui buvo iššūkių ir naujienų. Nors jau ilgai muziejus užvėręs duris, tačiau su nekantrumu laukia gegužės mėnesio. Ir nors šiais metais Muziejų nakties nebus, tačiau jau gegužės mėnesį muziejus atvers lankytojams duris ir pristatys naujas ekspozicijas.

1922 m. įkurtas Kėdainių krašto muziejus yra vienas seniausių Lietuvoje. Jo įkūrėjas ir pirmasis direktorius buvo Kėdainių apskrities valdybos pirmininkas Vladas Rybelis, jis padovanojo muziejui apie 1000 savo surinktų senienų.

Muziejus įsikūrė trijose nedidelėse dabartinės M. Daukšos viešosios bibliotekos pirmo aukšto patalpose. Ekspoziciją sudarė penkios vitrinos, trys spintos ir nedidelė lentyna, kuriose buvo eksponuojami archeologiniai radiniai, etnografinės senienos, numizmatika. Muziejų išlaikė tame pačiame pastate veikusi Kėdainių apskrities valdyba.

Šiandien Kėdainių krašto muziejus įsikūręs Kėdainių senamiestyje, Didžiojoje g. 19, turi 5 skyrius – Daugiakultūrį centrą, kunigaikščių Radvilų mauzoliejų, Tradicinių amatų centrą Arnetų name, V. Ulevičiaus medžio skulptūrų muziejų Kėdainiuose ir 1863 m. sukilimo muziejų Paberžėje.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video