NAUJIENOS

Visos kategorijos
Anželika ir Rimvydas Laužikai kraštiečiams pristatė dvi savo parengtas knygas: Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadinė, arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ bei kelionių po Graikija vadovu galintį tapti leidinį „Graikija.  / Akvilės Kupčinskaitės nuotr.

Knygų pristatyme – netikėtos įdomybės

Akvilė KUPČINSKAITĖ - 16:02 Birželio 23d. 2020

Kiekvienas lietuvis stipriai nustebtų pavartęs pirmąją lietuvišką gastronominę knygą – joje nė vieno bulvių patiekalo! Štai tokia žinia žadą publikai atėmė Kėdainių M. Daukšos viešojoje bibliotekoje pilną klausytojų salę subūrę Anželika ir Rimvydas Laužikai, kurie kėdainiečiams pristatė dvi savo parengtas knygas – Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadinė, arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ ir platų lietuvių bei graikų panašumų horizontą atvėrusį leidinį „Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas“.

Receptus teks išgliaudyti

L. Didžiulienė-Žmona laikoma XIX a. pabaigos–XX a. pradžios Lietuvos šviesuliu. Ji buvo visuomenininkė, knygnešė, pirmoji lietuviškai rašiusi moteris prozininkė, Lietuvos mokslo draugijos narė, nepaprastai rūpestinga aštuonių vaikų mama, mokytoja ir dar puiki šeimininkė.

Anželika ir Rimvydas Laužikai. Asmeninio archyvo nuotr.A. ir R. Laužikų parengtame leidinyje atgimsta L. Didžiulienės parašyta pirmoji lietuviška gastronomijos knyga. Tiesa, kad išbandytumėte šios praeities šeimininkės pateikiamus receptus, teks nemenkai paplušėti ir nusiteikti, jog patiekalas gali nepavykti iš pirmo karto.

Kodėl? Ogi todėl, kad receptuose nėra įvardijami nei tikslūs ingredientų kiekiai, nei reikiama orkaitės kaitra laipsniais – juk anuomet kepdavo krosnyje.

„Praeities žmonės buvo įpratę pasaulį matuoti savo kūnu ar aplinkos daiktais, – knygoje rašo A. ir R. Laužikai. – Todėl, gamindami patiekalus, nepamirškite būti kūrybiški ir ragauti, nes pats geriausias senovinis gaspadinės patarimas yra gardinti patiekalus „pagal skonį“. O tai reiškia, kad jūs – kaip ir anais laikais – esate pagrindinis matavimo prietaisas savo virtuvėje.“

Dar įdomu tai, jog knygoje išlaikyta unikali to meto kalba, kurią, tikėtina, puikiai supras ne kiekvienas jaunosios kartos žmogus.

Ką lietuviško suvalgyti Graikijoje?

Antroji knyga, kurią svečiai pristatė mūsų kraštiečiams – iš A. ir R. Laužikų kelionių po Graikiją dienoraščio gimęs neoficialus pažintinis vadovas susiruošusiems tyrinėti žemyninę minėtosios šalies dalį.

Jei viešėdami Graikijoje pasiilgsite lietuviško maisto, ten galite suvalgyti beveik tokių pačių kaip gimtinėje balandėlių. R. Laužikas

Knygoje „Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas“ autoriai atveria ne tik Vakarų pasaulio kultūros lopšiu tituluojamos šalies istoriją, spalvingiausius kultūrinius faktus, Lietuvos ir Graikijos panašumus, bet ir atskleidžia šalies kulinarinį veidą.

„Jei viešėdami Graikijoje pasiilgsite lietuviško maisto, ten galite suvalgyti beveik tokių pačių kaip gimtinėje balandėlių, – atskleidžia R. Laužikas ir pusiau juokais, pusiau rimtai pataria dar šį tą. – Na, o jei norėsite savo patiekalams įkvėpti graikiškos dvasios, gardinkite juos fetos sūriu, alyvuogėmis, jų aliejumi bei citrina.“

Susitikimą su autoriais organizavo Lietuvių kalbos draugijos Kėdainių Mikalojaus Daukšos skyrius ir Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka.

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.
Taip pat skaitykite
img

Pandemija pakoregavo Kėdainių miesto šventes ir festivalius

Koja kojon su šiandiena
11:29 Birželio 30d. 2020
img

Santuokų karalius Kėdainiuose – rugpjūtis

Koja kojon su šiandiena
09:36 Birželio 29d. 2020
img

Į Tėvo Stanislovo „saugotuves“ atvedė pati Apvaizda

Koja kojon su šiandiena
07:53 Birželio 26d. 2020
img

Dėl pandemijos 55 proc. lietuvių finansinė situacija tapo prastesnė

Koja kojon su šiandiena
14:00 Birželio 18d. 2020
img

Kaip interneto amžiuje spaudai išlikti patraukliai?

Koja kojon su šiandiena
14:11 Gegužės 29d. 2020
img

Ar esame pasiruošę įsileisti „Zero waste“ į savo namus?

Koja kojon su šiandiena
13:56 Balandžio 23d. 2020
img

Interneto memai – kokia tai saviraiškos forma?

Koja kojon su šiandiena
15:16 Balandžio 15d. 2020
img

Sportininkės rinko šiukšles Babėnų šile

Koja kojon su šiandiena
13:54 Balandžio 02d. 2020

SKELBIMAI

touched by digitouch!