Mažoje knygelėje – didelė išmintis

 Mažoje knygelėje – didelė išmintis

Jau turbūt daugeliui teko girdėti, kad pagaliau pasirodė naujoji knyga apie garsųjį Tėvelį Stanislovą „Sielų gydytojas“. Šiame ištikimosios Paberžės puoselėtojos Reginos Galvanauskienės kūrinyje sudėtos vertingiausios iškilaus mūsų krašto dvasininko mintys bei pamokymai, kurie net ir gerajam Tėveliui mus stebint iš aukštybių gali daryti stebuklus. Tai sekmadienio popietę besiklausydami p. Reginos pasakojimo pastebėjo ir į šios knygos pristatymą „Smilgos“ viešbučio restoraną susirinkę tikintieji.Renginio organizatoriai buvo maloniai nustebinti šios iniciatyvos populiarumu – knygos „Sielų gydytojas“ sulaukė didžiulio kraštiečių susidomėjimo./A. Barzdžiaus nuotr.

Augino sparnus

„Nedrįstu šio savo kūrinio vadinti knyga – tai tik nedidelė knygelė, kurioje pasistengiau sudėti tas esmines gyvenimo tiesas, kuriomis Tėvelis žmonėms augino sparnus, kuriomis jis kėlė suklupusius, kuriomis jis kiekvieną dieną stengėsi paguosti, padėti. Šis žmogus turėjo ypatingų galių gydyti žmonių sielos žaizdas. Todėl ši knygelė taip ir yra pavadinta „Sielų gydytojas“. Čia sudėti tarsi receptai, galintys įvairaus amžiaus žmonėms padėti išsivaduoti iš sielos kančių“, – pasakoja knygos autorė p. Regina.

Pašnekovė atskleidžia, kad pagrindinis šios knygos pasirodymo tikslas – išsaugoti Tėvo Stanislovo išmintį.

„Nuolat girdėdama Paberžės lankytojų prašymus užrašyti tai, ką pasakoju, Tėvelio išmintį išsaugoti ateities kartoms bei suvokdama, kad ir aš jaunyn neinu, supratau privalanti įamžinti šio nepaprasto žmogaus dvasinį palikimą. Nors Tėvelio jau daugiau nei dešimt metų nėra tarp mūsų, tačiau atsiminimai vis dar labai gyvi – mintyse lyg tai būta vakar iškyla vaizdai – atsimenu, kur vieną ar kitą išminties krislą sakydamas tėvelis stovėjo, kokia buvo jo veido išraiška, gestai, balso intonacija“, – į prisiminimus nugrimzta p. Regina.

Dėkinga už pagalbą

Moteris, kaip ir iškilusis dvasininkas, pasižymi kuklumu, tad knygos išleidimo nuopelnų neprisiima sau. Atvirkščiai tikina, kad be kitų žmonių pagalbos, paskatinimo šis kūrinys nebūtų išvydęs dienos šviesos.

„Dėl to, kad knyga atsirado, pirmiausiai esu labai dėkinga psichologei iš Sankt Peterburgo Natalijai Greis. Ši moteris buvo viena iš daugybės lankytojų, kuri girdėjo mano vedamas ekskursijas po Paberžę, postringavimus apie Tėvelį tiesiog. Ji įtikino kad aš privalau savo atsiminimus užrašyti. Jei ne ši moteris, aš turbūt taip ir nebūčiau to padariusi. Ši psichologė yra parašiusi jau 15 savo knygų, kai kurias padovanojo man. Jas perskaičiusi supratau, kad ji žmonėms, nors ir kitais žodžiais, kitais būdais, bet dalina lygiai tas pačias tiesas, kaip ir Tėvas Stanislovas“, – dėkingumo neslepia moteris.Įdomiu, išmintimi alsuojančiu p. Reginos pasakojimu buvo sužavėtas tiek jaunas, tiek vyresnis./A. Barzdžiaus nuotr.

Ponia Regina taip pat dėkoja ir daugybei kitų žmonių, prisidėjusių prie šios knygos atsiradimo – fotografams, leidyklos kolektyvui, redaktorei ir kitiems, na ir, žinoma, visiems, kas prie jos prisidėjo finansiškai.

Būtų prieštaravęs

Ponia Regina šypsosi paklausta, kaip pats Tėvelis sureaguotų į apie jį leidžiamas knygas.

„Oi, dėl knygų tai jis sakytų, kad jų tikrai apie jį rašyti nereikia. Pamenu, kai jis dar dirbo Dotnuvoje ir parvykęs į Paberžę domėdavosi, kaip mes čia laikomės. Pasakodavau jam apie ekskursijas, kaip gražiai aš žmonėms apie jį pasakoju. Anuomet jis labai prieštaraudavo tokiems pasakojimams apie save – jautėsi gana stiprus, kad galėtų pats už save pastovėti. Tačiau šiandien jo nebėra tarp gyvųjų, jis pats už save pastovėti nebegali, o ir niekas jo jau nebeklausia (šypsosi). Žinote, Tėvelis prieš mirtį turėjo vienintelį norą, kad Paberžė nemirtų, manau, kad mums visiems pavyko jo didžiausią norą įgyvendinti, tikiu, kad yra laimingas iš aukštybių stebėdamas mylimą Paberžę. Tad, galvoju, kad dėl knygos išleidimo pykti neturėtų“, – šypsosi pašnekovė.

Džiaugiasi pagalba

Paberžės puoselėtoja Regina Galvanauskienė džiaugiasi ne tik sutikusi žmonių, padėjusių išleisti jai knygą, bet ypač laiminga ir dėl to, kad yra besirūpinančiųjų ir pačia Paberže, kad ji būtų gyvastinga ir traukianti žmones.Regina Galvanauskienė negali atsidžiaugti dekano kunigo Norberto Martinkaus atėjimu į Paberžę. Pasak jos, šis kunigas leido Paberžėje atkurti tai, kas buvo sugriauta per paskutinius trejus metus./A. Barzdžiaus nuotr.

“Kai gerai pagalvoji, tai supranti – niekam nerūpi ta Paberžė – nei savivaldybei, nei muziejui, nei paveldui… Ši vietovė palaikoma tik verslininkės Jolantos Blažytės, per jos įkurtą labdaros ir paramos fondą “Viltis–Vikonda”. Jei ne ši verslininkė, jei ne jos pagalba Paberžei, Tėvo Stanislovo valia nebūtų išpildyta”, – sakė R. Galvanauskienė.

Nesenstančios tiesos

Knygos „Sielos gydytojas“ pristatymo Kėdainiuose iniciatorė, su dvasininko pamokslais užaugusi viešbučio „Smilga“ direktorė Ligita Daukšaitė džiaugėsi, kad renginys sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo.

„Esame be galo nustebinti ir sujaudinti, kad knygos pristatymas kėdainiečiams pasirodė toks aktualus. Smagu, kad apie kūrinį ir jo įkvėpėją iš autoriaus lūpų turėjo galimybę išgirsti net ir tie, kuriems iki Paberžės nukeliauti nėra taip paprasta. Akivaizdu, kad tokių neeilinių žmonių kaip Tėvas Stanislovas įkvepiamos paprastos, bet kartu nesenstančios vertybės, skleidžiamas gerumas sielas maitins dar ilgai, tereikia patiems pasistengti tiestis jų link.“

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video