Kėdainių kultūros centras pasipuošė sodriais Viktoro Šato darbais

 Kėdainių kultūros centras pasipuošė sodriais Viktoro Šato darbais

Kėdainių kultūros centre ketvirtadienio pavakarę kėdainiečiai turėjo puikią galimybę susipažinti su Viktoro Šato kūryba ir jo sodriais,  ryškiais darbais.

Šviesus, saulėtas laikotarpis

„Šis laikotarpis V. Šato gyvenime – labai šviesus, saulėtas. Mano nuomone, tokiems kūrėjo darbams didžiulę įtaką padarė Lietuvos dailės muziejuje prieš porą metų surengta paroda „Po Italijos saule“, kurioje savo darbus eksponavo lietuvių dailininkai, ilgai pragyvenę ir kūrę Italijoje.

Prisimenu, jog ta paroda veikė ankstyvą pavasarį, kada dar buvo purvina ir šlapia, todėl salėse eksponuojami kūriniai nukėlė mus į Italiją, ten kur šilta, kur šviesu.

O šiandien, žiūrėdama į V. Šato žaliųjų paveikslų kolekciją, matau tos parodos tęsinį, kuriame žaliai geltonas kūrėjo laikotarpis“, – taip V. Šato kūrybą pristato Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus vyr. tyrėja, rinkinio kuratorė Irena Dobrovolskaitė.

[#gallery=2147#]

Įkvepia realūs motyvai

Pats V. Šatas savo kūrybą pristatė vos keliais žodžiais, – vasara, šilta, žalia, malonu…

Kūrėjas prisipažino, jog tokiai kūrybai jį įkvepia realūs motyvai ir gamta, o paveiksluose vyraujančias spalvas menininkui diktuoja nuotaika.

„Nuėjus į gamtą kaskart kyla idėja, kurią „užsidedu“ ant degtukų dėžutės dydžio popierėlio. Grįžus namo, kūrybos eigoje dažnai viskas keičiasi, mintys persitvarko, kartais kūrinys tampa tiesiog nebepanašus į pradinį motyvą, bet, nepaisant to, idėja visada kyla iš kažkokio konkretaus motyvo“, – įkvėpimo šaltinius vardija menininkas.

Peizažai ir portretai

Kūrėjo darbuose vyrauja ne tik gamta, pasitaiko ir žmonių portretų. Tačiau atviraudamas V. Šatas tikina, kad portretą nutapyti yra kur kas sunkiau negu gamtos peizažą.

„Ir ne dėl to, kad sunku išgauti panašumą, bet asmeniškai aš, tepdamas portretą, turiu galvoje turėti konkrečią mintį, susijusią su tuo žmogumi. Todėl portretą tapau tik tada, kai savyje pajuntu žmogų ir suprantu, ką tiksliai noriu pasakyti apie jį“, – pabrėžia V. Šatas.

Plačiau apie V. Šato kūrybinį kelią ir gyvenimą – „Rinkos aikštėje“.

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video