Daugiakultūriame centre – paskaita apie Lietuvos partizanų pasipriešinimą (GALERIJA)

 Daugiakultūriame centre – paskaita apie Lietuvos partizanų pasipriešinimą (GALERIJA)

Trečiadienį Daugiakultūriame centre paskaitą apie Lietuvos partizanų pasipriešinimą skaitė Vilniaus universiteto (VU) doktorantas Dainius Noreika ir Kėdainių krašto muziejaus vyriausiasis muziejininkas Vaidas Banys.

„Šis renginys yra Kėdainių krašto muziejaus Daugiakultūrio centro projekto „Jie tikėjo, kad mes būsime laisvi“ antroji dalis. Tai rajono savivaldybės finansuojamas projektas, kuriuo mes stengiamės atkreipti dėmesį į pokario partizanų istoriją, šių įvykių eigą šalyje ir mūsų krašte.

Pirmiausiai orientavomės į mokinius. Birželį vyko šio projekto pirmasis renginys – mokinių žygis į Pušinės mišką, ten dalyvavo 160 mūsų rajono mokinių.

O šiandien į antrąjį projekto renginį atvyko VU istorikas, kuris papasakos apie pokario Lietuvos partizanų socialinę raidą, sudėtį. Kėdainių krašto partizanus, jų istoriją apžvelgs istorikas Vaidas Banys.

Na, o pokario, tremtinių, partizanų dainas atliks folkloro ansamblis „Radasta“ iš Sirutiškio“, – sako Daugiakultūrio centro vadovė Audronė Pečiulytė

VU doktorantas D. Noreika savo daktaro disertacijoje gilinosi ir tyrinėjo Lietuvos partizanų karą, jos istoriją bei dalyvius.

„Noriu pristatyti, ką nauji istoriniai tyrimai mums leidžia sužinoti apie partizanų karą, kokios naujos versijos, interpretacijos ir faktai. Esminė tezė, jog į istoriją ir partizanų karo istoriją turime žvelgti kritiškai, suvokti to meto realybę, kurią reprezentuoja partizanų karo siužetai. Taip pat būti pasiruošę dažnai iš viešosios erdvės matomoms ir mus paliečiančioms manipuliacijoms įvairiais partizanų karo klausimais, svarbu didinti bendrą šio istorinio laikotarpio žinojimą.

Pavyzdžiui, turbūt ne visi žino kokie žmonės buvo Lietuvos partizanai, kokia buvo jų veikla įvairiais to meto laikotarpiais. Dažnai nuskamba, kad Lietuvos partizanai Antrojo pasaulinio karo metu bendradarbiavo su naciais vykdydami Holokaustą. Partizanų karo dalyvių istorijos yra labai kontroversiškos. Iš tiesų buvo partizanų, kurie priėmė sprendimą prisidėti vykdant žydų tautos genocidą, tačiau tokių buvo maždaug 5 proc. visų Lietuvos partizanų, tikrai ne visi partizanai prijautė naciams“, – pastebi VU doktorantas D. Noreika.

Plačiau skaitykite „Rinkos aikštės“ laikraštyje.

[#gallery=2144#]

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video