Dalis rajono piliakalnių ir kitų objektų – net neprieinami

 Dalis rajono piliakalnių ir kitų objektų – net neprieinami

Kėdainių rajone – paradoksali situacija. Dalis į lankytinų objektų sąrašą įtrauktų piliakalnių ir lankytinų objektų realiai yra neprieinami. Kai kuriuos piliakalnius ir kitus kultūros paveldo objektus juosia ūkininkų dirbami laukai. Prie kultūros paveldo objektų nepalikta nei privažiavimų, nei priėjimų. Dėl tokio apsileidimo ir gėdos prieš užsieniečius Kėdainių rajono savivaldybė nenori prisiimti atsakomybės ir bėdojasi, kad kalta ne ji, o Kultūros paveldo departamentas, neskiriantis pakankamai lėšų kultūros paveldo objektų priežiūrai.

Į žydų kapines nepatenkama

Josvainių seniūnijoje į dešimties lankytinų vietų sąrašą įtraukiamos ir senosios žydų kapinės. Tačiau, pasak kelis dešimtmečius gidu dirbančio Chaimo Bargmano, pelniusio vieno geriausių gidų Lietuvoje apdovanojimą, Josvainiai – tai seniūnija, iš kur į šalia esančias ir viso pasaulio rabinų lankomas žydų kapines nepatenkama.

„Josvainių seniūnui žinomos žydų kapinės ir problema, jog į jas patekti praktiškai yra neįmanoma – kelias seniai užartas. Taip vadinamojo kelio į jas nėra – tiesiogine to žodžio prasme tenka apeiti aplinkui, brendant per purvą.

Visa bėda tame, jog tose kapinėse palaidotas žymus rabinas. Jo aplankyti atvažiuoja rabinai iš viso pasaulio ir vargsta, o seniūnija – nieko nedaro“, – pasipiktinęs pasakojo gidas Ch. Bargmanas.

Į sąrašą įtraukė, bet būkle nepasidomėjo

Josvainių seniūnas Algimantas Sirvidas teigė, esą į lankytinų vietų sąrašą savivaldybė kapines įtraukė greitai, tačiau ar jie domėjosi, kad į jas patekti kelio nebuvo, ar jiems rūpėjo – geras klausimas.

„Į lankytinų vietų sąrašą senąsias žydų kapines rajono savivaldybė įtraukė greitai. Mes iš karto pastatėme informacinį stendą, tačiau tai buvo mažos investicijos.

Iš tikrųjų į kapines kelio niekada nebuvo. Anksčiau į jas žmones patekdavo eidami per pievutę, o po privatizavimo, išmirus sodybų šeimininkams, ūkininkai nenaudojamas žemes suarė, todėl nei pievutės, nei kelio neliko – lankytojams tenka eiti per dirvą.

[quote author=“Ch. Bargmanas“]Į kapines patekti praktiškai yra neįmanoma – kelias seniai užartas. Taip vadinamojo kelio į jas nėra – tiesiogine to žodžio prasme tenka apeiti aplinkui, brendant per purvą.[/quote]

Tam, kad kelias būtų nutiestas, reikalingos milžiniškos investicijos – ne 5 ir ne 10 tūkstančių eurų – kad būtų įrengtas kelias, mašinų stovėjimo aikštelė ir visa kita.

Taip pat yra trys ūkininkai, išsipirkę žemę, iš kurių vienas kelio tiesimui kapinių link griežtai prieštarauja“, – situaciją pakomentavo seniūnas.

Kelias iki piliakalnio – painus ir klaidinantis

Vaidatonių piliakalnis, dar vadinamas Močėnų piliakalniu arba Žalnierka, įtrauktas į lankytinų vietų sąrašą Surviliškio seniūnijoje. Tačiau norintys jį aplankyti, turi tiksliai išsiaiškinti koordinates, nes kelias iki piliakalnio – painus ir klaidinantis.

Piliakalnis pasiekiamas siauru laukų keliuku, einančiu nuo Mociūnų kaimo, per buvusias rusų kapines, o toliau – per dirbamuosius laukus.

Vaidatonių piliakalnis nemenkai apardytas – seniau jame buvo įsikūrusios kaimo kapinės, kurioms atminti pastatytas apklypęs medinis kryžius. Aplink piliakalnį vykdoma žemdirbystė, o piliakalnio šlaitams gresia erozija – piliakalnio žemės paviršiaus irimas.

Pirmenybė – labiau lankomiems piliakalniams

Surviliškio seniūnė Vanda Petrauskienė labai didelės problemos dėl Vaidatonių piliakalnio neįžvelgia: „Tiesa, kad piliakalnis nemenkai apardytas, tačiau jis yra mažiau lankomas, todėl pirmenybė teikiama šalia esantiems Bakainių ir Lomeikiškių piliakalniams“, – teigė ji.

Pasak seniūnės, Vaidatonių piliakalnio situacija – stabili: „Šlaitas yra gerokai paplautas, tačiau tragiškos situacijos nėra.

Šalia piliakalnio pastatytas informacinis stendas, savivaldybė žino situaciją – skyrė lėšų viešiesiems tualetams įrengti, vėliavai bei jos stiebui pastatyti. Taip pat kurį laiką egzistavo privažiavimo problemos, tačiau ūkininkams geranoriškai pasidarbavus, kelias buvo nutiestas, problema išspręsta.“

Seniūnės pasiteiravus, kokia padėtis su šalia piliakalnio pastatytu kryžiumi, kuris žymi vietą, kur anksčiau buvo kapinės, ji atsakė, jog kryžius stovi jau daug metų.

„Kryžius kaip kryžius – stovi ten pat“, – teigė ji.

Nėra pinigų ir darbai nevyksta

Rajono savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistės Margaritos Rukšienės nuomone, bėda yra tik viena – Kultūros paveldo departamentas nesuteikia lėšų piliakalnių priežiūrai ir problemų sprendimui.

„Pati kas penkerius metus lankau visus objektus, fiksuoju ir prasčiausios būklės įtraukiu į tvarkytinų sąrašus. Tačiau didžiausia bėda yra ne ta, jog savivaldybė „neskiria pinigų“, o tai, jog jų negauname iš departamento“, – teigė specialistė.

„Esu dėkinga seniūnijų bendruomenėms, kurios pačios iniciatyviai rūpinasi ir Josvainių senosiomis žydų kapinėmis, ir Surviliškio Vaidatonių piliakalniu. Mums tai irgi rūpi, bet ne visada turime galimybių padėti, o toks kraštiečių iniciatyvumas ir susitelkimas geram darbui parodo, jog dar gyvas bendruomeniškumas“, – dėkojo M. Rukšienė.

Dėl sutikimų – teismo keliu

Specialistė informavo, jog senosios žydų kapinės Josvainiuose nuo 2014 m. įtrauktos į Kultūros vertybių registrą. Tai reiškia, jog žemę šalia jų išsipirkę ūkininkai negali nesutikti, kad per ją būtų tiesiamas kelias: „Tai draudžia įstatymas. Tikrai kreipsimės į ūkininkus, kad jie pateiktų rašytinius sutikimus.

Jei prireiks, jiems to nepadarius arba atsisakius, kreipsimės į teismą ir situaciją spręsime teisminiu būdu.“

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video