Atidaryta profesoriaus Juozo Galkaus paroda „Radviliana“

 Atidaryta profesoriaus Juozo Galkaus paroda „Radviliana“

Kėdainių daugiakultūriame centre po edukacinės paskaitos, kurią skaitė profesorius Juozas Galkus, pristatyta ir jo tapybos darbų paroda „Radviliana“, kurioje eksponuojami net 33 portretai.

„Legenda sako, kad Verkių krivis Lizdeika su vaidilute sugyveno kūdikį, o tai buvo didelis nusikaltimas, grėsęs abiem tėvams mirtimi.  Sužinojęs, kad Verkiuose Didysis Kunigaikštis medžios, Lizdeika paguldė kūdikį vilko guolyje, kad medžiotojai jį ten rastų ir taip įteisintų vaiką. Taip ir atsitiko: medžioklės triukšmo pažadintas berniukas pradėjo verkti, palyda jį aptiko ir nunesšė kunigaikščiui. Šis apsidžiaugė netikėtu radiniu, pavadino pamestinuką Radvila (nuo žodžio „rado vilko“ guolyje) ir paveidė Lizdeikai jį išauginti. Tai ir buvęs radvilų giminės pradininkas. Iš tikrųjų giminės pradininku buvęs Vytauto Didžiojo laikų bajoro Astiko sūnus Radvila. Garsi Radvilų giminė išaugino 22 kanclerius, 2 vyskupus, kardinolą, karalienę. Beveik 500 metų jie valdė Biržų, Dubingių, Kėdainių, Musninkų, Raigardo, Gonionzo, Myro, Nesvyžiaus, Olykos pilis ir miestus, jų galybė pasiekė viršūnę XVI amžiuje. <…>

Seniai žaviuosi Radvilomis. Skaitinėju, kas pakliūvo po ranka, bet tai nebuvo nuoseklus gilinimasis į šeimos istoriją, tai tik smalsumas ir noras iš atsitiktinai į galvą įstrigusių smulkmenų susiformuoti savo požiūrį į daug Lietuvai davusios giminės žmones.<…>

Paveiksluose nesiekiau panašumo – tai imaginaciniai portretai, kai autorius laisvai traktuoja panašumą, remdamasis tik savais subjektyviais įspūdžiais. <…>“, – savo parodą pristato profesiorius Juozas Galkus.

[#gallery=966#]

Rašyti komentarą

Dėmesio! El. paštas nebus skelbiamas. Komentuodami esate atsakingi už savo išsakytas mintis. Gerbkime vieni kitus, venkime patyčių, nekurstykime neapykantos ir susipriešinimo. Skaitytojų komentarai neatspindi „Rinkos aikštės“ redakcijos nuomonės.

Už komentarus atsakingi juos parašę asmenys.


Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video