GYVENIMAS MARGAS

Visos kategorijos
Danutė Kriščiūnienė jau antrą dešimtį metų sukasi viešojo maitinimo srityje, tačiau net ir po darbų sugrįžusi namo vėl mielai stoja prie viryklės ruošti vakarienės savo šeimai.  / Asmeninio archyvo nuotr.

Metusi geležinkelius nėrė į kulinarijos pasaulį

Kristina MIRVIENĖ - 10:00 Rugpjūčio 02d. 2019

Dotnuvos seniūnijoje Beržų kaime gyvenanti Danutė Kriščiūnienė jau antrą dešimtį metų sukasi viešojo maitinimo srityje, tačiau net ir po darbų sugrįžusi namo vėl mielai stoja prie viryklės ruošti vakarienės savo šeimai. Maisto gaminimas moteriai ne tik darbas, bet ir malonumas. Todėl nenuostabu, kad Danutei tai daryti puikiai sekasi, o savo kulinariniais sugebėjimais ji garsi savame krašte.

Jau daugybę metų beržiškė įmantriausius patiekalus ruošia ir savo kulinarinį talentą tobulina dirbdama įvairiose rajono maitinimo įstaigose. Tačiau profesionalių šefų komandoje Danutė atsidūrė visai atsitiktinai. Moteris pagal profesiją yra geležinkelietė, šalia traukinių bėgių praleidusi daugiau nei 10 metų, o į kulinariją pasuko tik pagaliau išdrįsusi paklusti savo vidiniam balsui.

Darbšti moteris prisipažįsta, kad, kaip ir dažnas mėgstantis gaminti maistą, taip ir jos polinkis į kulinariją prasidėjo nuo šeimos. Aut. past.

„Iš geležinkelių išėjau, nes norėjau darbo be naktinių pamainų. Ir pirmiausia, palikusi ankstesnį darbą, pasukau ten, kur labiausiai širdis traukė – visada patiko gaminti, tad įsidarbinau kaimo turizmo sodybos virtuvėje. O gyvenimo ironija tokia, kad bėgdama nuo naktinio darbo niekur nuo jo pasislėpti nepavyko – maistą tekdavo ruošti kartais ir per naktis, kad tik viską suspėtume (juokiasi). Bet, aišku, prie maisto gaiminimo net ir tos naktys greičiau ir lengviau prabėgdavo – kai darai tai, kas patinka, nėra jokios kančios, nors ir pavargsti“, – tvirtina Danutė.

Darbšti moteris prisipažįsta, kad, kaip ir dažnas mėgstantis gaminti maistą, taip ir jos polinkis į kulinariją prasidėjo nuo šeimos.

„Mano meilė kulinarijai, manau, persidavė iš mamos. Tiek ji, tiek mano močiutė, o ir kitos giminės moterys mėgo ruošti maistą, jos visada pasižymėjo kaip puikios šeimininkės.

Aš nuo vaikystės stebėdavau, kaip mama kasdien gamindavo maistą. Nebūdavo taip, kad mama viena virtuvėje pluštų. Šeimoje augome keturi vaikai – vyresnieji visada jai turėdavome padėti.

Jau daugybę metų beržiškė įmantriausius patiekalus ruošia ir savo kulinarinį talentą tobulina dirbdama įvairiose rajono maitinimo įstaigose. Tačiau profesionalių šefų komandoje Danutė atsidūrė visai atsitiktinai. Aut. past.

Virtuvėje tekdavo šeimininkėms pagelbėti ruošiantis kokioms šventėms, didesniems giminėms susiėjimams. Juk tuomet nebuvo įprasta gimtadienius, vestuves ar kitas šventes švęsti kokiose nors kavinėse ar kaimo turizmo sodybose – žmonės dažniausiai viską patys namuose pasigamindavo, suruošdavo. Tokioms šventėms reikėdavo pradėti ruoštis gerokai anksčiau. Jau mažiausiai prieš savaitę  pradėdavome sausainius kepti, buvo skerdžiamas paršas, mėsos marinuojamos ir pan.

Aišku, kai buvau vaikas, nedegiau noru ten darbuotis, mieliau būčiau lėkusi žaisti (šypsosi), bet tuomet daug ko išmokau – pirmiausia darbštumo, kantrybės, na ir šiek tiek kulinarinių gudrybių“, – pasakoja D. Kriščiūnienė.

Kadangi Danutei labiau prie širdies ne saldžių patiekalų gamyba, ji pasidalijo keturiais puikiais receptais, kurie papuoš ir gražiai papildys užkandžių stalą.

Špinatų suktinukai

Reikės:

300 g špinatų;

3 kiaušinių;

3 valg. šaukštų su nedideliu kaupu krakmolo;

žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;

200 g lydyto sūrelio;

sūdytos arba rūkytos lašišos;

želatinos.

Gaminimo eiga:

  1. Špinatus, kiaušinius ir krakmolą sudėti į vieną dubenį, įberti žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį. Viską su elektriniu trintuvu (blenderiu) sutrinti į vientisą masę. Turi gautis tirštos grietinės konsistencijos masė. Tuomet kepimo skardą ištiesti kepimo popieriumi, patepti šiek tiek aliejumi ir į ją supilti gautą masę, ją išlyginti su šaukštu ar mentele. Kepti apie 8–10 min. maždaug iki 160 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje. Iškepusią masę reikia išversti ir atvėsinti. Gautas blynas turi būti maždaug 0,5–1 cm storio.
  2. Ant atvėsusio špinatų blyno tepti lydytą sūrelį. Danutei špinatų suktinukai skaniausi su trintos varškės sūreliu „Rasa“. Moteris sako, kad galima imti bet kokį sūrelį su priedais ar be jų.
  3. Ant užtepto sūrelio tolygiai išdėlioti lašišos gabalėlius. Danutė pastebi, kad galima dėti nebūtinai šią žuvį, tinka ir mėsa, kumpelis, trumpiau tariant, viską, ką jūs mėgstate.
  4. Kad suktinukai būtų tvirtesni, Danutė pataria viską susluoksniavus patepti želatina – karštame vandenyje ištirpinti šaukštelį želatinos ir gautu skysčiu patepti.
  5. Tuomet gražiai viską susukti į vyniotinį, šį susukti į maistinę plėvelę ir palaikyti porą ar daugiau valandų šaldytuve. Išėmus vyniotinį supjaustyti riekelėmis. Skanaus.

Balta mišrainė kitaip

„Nors balta mišrainė mėgstama nuo seno, tačiau ji iki šiol yra gana populiarus patiekalas. Tačiau man toji tradicinė balta mišrainė jau yra gana pabodusi, todėl aš savo svečiams dažnai pasiūlau pakeistą jos variantą. Ši kitokia balta mišrainė paprastai būna vienas iš patiekalų, kuris per šventes pasibaigia pirmasis. Pabandykite, tikrai labai skanu“, – intriguoja Danutė.

Šiai mišrainei reikės:

Virtų bulvių, morkų, kiaušinių, violetinio svogūno, konservuoto tuno savo sultyse ar aliejuje ir majonezo.

Danutė pastebi, kad mišrainę gaminti reikia taip pat, kaip ir baltą mišrainę, tik nereikia dėti konservuotų žirnelių ir raugintų agurkų.

  1. Iš pradžių reikia išvirti morkas, bulves ir kiaušinius. Tada atvėsusias daržoves supjaustyti nedideliais kubeliais, kiaušinius sutarkuoti. Nuo tuno nupilti aliejų/ sultis ir sutrinti šakute. Smulkiai supjaustyti svogūną, jį įmaišyti į tuną, pagardinti druska ir pipirais.
  2. Visus ingredientus sluoksniuokite: į indo dugną dėkite tuną, tuomet bulves, paskui majonezo sluoksnis, ant jo – morkos, tada kiaušiniai, vėl majonezas ir galiausiai – sutrinti kiaušinių tryniai. Puoškite pagal savo norus.
  3. Paskui dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 60 minučių. Patiekite ir skanaukite!

Faršo šašlykas

Reikia norimo kiekio liesesnės mėsos faršo. Danutė dažniausiai gamina iš kiaulienos kumpio faršo. Pagardinti tik druska ir maltais pipirais. Danutė gardina tik juodaisiais, tačiau galima dėti ir kitų mėgstamų pipirų.

Šeiminkė atkreipia dėmesį, kad pagrindinė šio patiekalo paslaptis – gerai išdaužyti mėsą. Paruoštą faršą reikia mėtyti – iš aukščiau smarkiai mesti į dubenį ir taip kartoti bent dešimt kartų, kol faršas taps lipnus ir tąsus.

„Bedaužydami faršą pamatysite, kaip pamažu keičiasi jo konsistencija, jis taps vientisas, su kiekvienu smūgiu prie dubens jis lips vis mažiau, kol galiausiai prie dubens sienelių visai neliks faršo – jis visas bus sušokęs į vieną gabalą“, – pastebi Danutė.

Tuomet faršą reikia dėti į šaldytuvą dviem–trims valandoms. Po to imti faršą į saują ir jį mauti ant iešmo, formuoti pailgą kotletą ir kepti ant laužo ar griliaus.

Desertas. Trinta varškės želė su uogomis ar vaisiais

Reikės:

500 g pageidaujamo riebumo varškės;

200–250 ml norimo riebumo grietinėlės;

cukraus pagal skonį;

2–3 valg. šaukštų želatinos;

braškių ar kitų uogų, vaisių.

Varškę su grietinėle ir cukrumi elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės, trinti tol, kol neliks varškės gumulėlių.

Pusėje stiklinės vandens ištirpintą želatiną supilti į varškės masę. Į gautą masę berti uogas ar vaisius. Tinka bet kokios uogos ir vaisiai. Masę išpilstyti į indelius, juos dėti į šaldytuvą ir už kelių valandų jau galima mėgautis gaiviu vasarišku desertu. Skanaus.

0 Skaityti komentarus / komentuoti

Komentuoti

Naujienų portalo www.rinkosaikste.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau rodo komentaro autoriaus IP adresą ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus redakcija.ra@gmail.com. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Skelbdami savo nuomonę, jūs sutinkate su taisyklėmis.
Griežtai draudžiama www.rinkosaikste.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.rinkosaikste.lt kaip šaltinį.

SKELBIMAI

touched by digitouch!